Újgenerációs, környezetbarát antibakteriális

védekezés az

antibiotikum-mentes méztermelés elősegítésére

A nyúlós költésrothadásról és a tervezett megoldásról

A nyúlós költésrothadást a Paenibacillus larvae subsp. larvae baktérium okozza, amely hazánkban karantén kórokozó. A fertőzött kaptárok kötelező felégetése súlyos anyagi károkat okoz a méhészeknek. A betegség megfékezésére a mai napig nem született még eredményesen használható módszer.

Az  Enviroinvest Zrt. egy olyan komplex baktérium ellenes szer fejlesztését tervezi, mely hatásossága mellett bioméhészetekben is alkalmazható lesz. A készítmény két hatóanyagot, bakteriofágokat és enzimeket fog tartalmazni. A bakteriofágok olyan vírusok, melyek kizárólag az adott (kórokozó) baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, ezáltal minimális beavatkozást jelentenek a környezetbe. A szer fejlesztésének első lépéseként a P. larvae subsp. larvae bakteriofágokat fertőzött környezeti mintákból izolálják majd jellemzik azokat annak érdekében, hogy kiderüljön alkalmasak-e hatóanyagként való felhasználásra. A projekt során meghatározásra kerülnek az izolált P. larvae subsp. larvae bakteriofágok teljes genomi szekvenciái, valamint kidolgoznak egy a bakteriofágok kimutatását szolgáló molekuláris biológiai eljárást (qPCR) is. A projekt végén a szer hatásosságát terepi (fertőzött kaptárak kezelése) kísérletben fogják vizsgálni. A fejlesztés várhatóan 2022 decemberében fejeződik be.

K+F támogatás

Az ENVIROINVEST Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zrt. 120 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása című pályázat keretében.