RUGALMAS FOGLALKOZTATÁSI RENDSZER BEVEZETÉSE AZ ENVIROINVEST ZRT.-NÉL

2017/06/01

ENVIROINVEST Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zártkörűen Működő Részvénytársaság

GINOP-5.3.2-16-2016-00187             

Rugalmas foglalkoztatási rendszer bevezetése az ENVIROINVEST Zrt.-nél

Az Enviroinvest Zrt három cég jogutódjaként 2010-ben jött létre. Pécsi székhelyű családi kisvállalkozás, mely fióktelephellyel rendelkezik Budapesten, Vecsésen, Nagyvenyim-Mélykúton és Kozármislenyben. Három üzletága van. A környezetvédelmi tanácsadás a környezetvédelem valamennyi területén aktív, Budapesten és Pécsett foglalkoztat mérnök munkavállalókat. A hulladékgazdálkodási üzletág elektronikai hulladék újrahasznosítását végzi börtönökben, fogvatartottak bevonásával. A biotechnológiai üzletág egy modern kutatóintézetet működtet Pécsett. A kutatásfejlesztésen kívül molekuláris- és mikrobiológiai szolgáltatások nyújtásával és a cég által kifejlesztett növényvédő szer gyártásával foglalkozik.

Az Enviroinvest Zrt munkavállalói létszáma 26 fő jelenleg, országos szinten. Az ENVIROINVEST Környezetvédelmi és Biotechnológiai Zrt. célja, hogy munkaszervezetének átvilágításával és a foglalkoztatott munkavállalók munkaköri folyamatainak feltérképezésével, a munkakörök átalakításán keresztül javuljon a vállalati munkaszervezési kultúra, amely a munkavállalók munka és magánéletének összehangolása által rövid és hosszú távon hozzájárul a munkavállalói elégedettség növeléséhez. Ezek az eredmények elősegíthetik a vállalkozás hatékonyabb működését, gazdasági alkalmazkodóképességét és ezáltal a hosszú távú piaci versenyképességét is.

Az új munkaerőfelvétel kapcsán, fontos célként fogalmazták meg maguknak a megfelelően képzett szakemberek felvételét is. Ez hatással van a magas fluktuációra is, hiszen a jól kiválasztott munkaerő, a megfelelő és kölcsönös, adott szervezet sajátságos működését jellemző munkavégzés visszaköszön és a fluktuáció visszaszorul illetve megszűnik. Ezek a víziók általános és rövidtávon megvalósítandó, ámbár folyamatosan fenntartandó célként szerepelnek a vállalat stratégiájában.

Munkakör átszervezéséhez, rugalmas foglalkoztatási forma bevezetéséhez kapcsolódó munkajogi, pénzügyi, szervezetfejlesztési és humán erőforrás-fejlesztési tanácsadás összesen 12 tanácsadói nap időigénnyel:

 • Munkakörök foglalkoztatási formáinak átalakítása (HR dokumentumok kialakítása, átalakítása) Munkafolyamatok átszervezése, racionalizálása, szervezeti szabályzatok ki- és átalakítása (szervezeti szabályzatok kialakítása, átalakítása)
 • Munkajogi, pénzügyi, munkaügyi tanácsadás (Munka-magánélet összehangolását segítő és a rugalmas átszervezés feltételeként megjelenő egyéb jogi, pénzügyi, munkaügyi tanácsadás)
 • Új HR politika kialakítása (Személyügyi politika átalakítása)
 • Szervezetfejlesztéshez IT tanácsadás (HR-tevékenységhez, szervezeti fejlesztéshez alátámasztottan indokolt IT fejlesztésekhez tanácsadás)

Munkakörök átalakításához, rugalmas foglalkoztatási forma bevezetéséhez kapcsolódó vezetői képzés valamint műhelymunkák összesen 6 képzési nap keretében:

 • Vezetői hatékonyság fejlesztése
 • Vezetői készségfejlesztés
 • Stratégiai tervezés/stratégiai menedzsment tréning

Munkakörök átalakításához, rugalmas foglalkoztatási forma bevezetéséhez kapcsolódó munkavállalói képzés, valamint műhelymunkák 8 képzési nap keretében:

 • Együttműködés fejlesztés tréning
 • Időgazdálkodás tréning
 • Stressztűrés fejlesztése, stresszkezelés, egészséges életmód
 • Szervezeti kommunikáció

A fejlesztés keretében a HR működés fejlesztéséhez és a távelérés bevezetéséhez kapcsolódó technológiai (szoftver, eszköz) és munkaeszközök beszerzését javasoljuk a közös munkaszervezés támogatása, belső vállalati információáramlás biztosítása céljából.

Az átalakítás keretében 1 fő új munkavállaló felvételét tervezi a szervezet, mely munkavállalók munkabére a pályázatban 6 hónapon keresztül elszámolásra kerül. Az új munkavállaló egy, az eddiginél rugalmasabban működő szervezetbe érkezik és olyan támogatást kap- a projektnek köszönhetően-, amely elősegíti az új munkatársak szervezeti integrációját és munkavégzését. A rugalmas, az eddigieknél inspiratívabb munkahelyi környezet erősíti az új munkavállalók hosszú távú elköteleződését, a magas színvonalú munkavégzést, mind ezekből következően a vállalkozás gyarapodását. Fenti fejlesztés megvalósításához 1 fő munkahelyi mentor foglalkoztatása tervezett, a munkatárs bérköltsége a pályázatban 12 hónapon keresztül kerül elszámolásra. A fejlesztés hosszú távú hasznosulása: Az átvilágítási folyamat eredményeként létrejött fejlesztési terv megvalósításával a vállalkozás munkavállalói részére lehetőség nyílik a munka és a magánélet eredményesebb összehangolása melynek eredményessége a munkavállalói elkötelezettség növekedésével mérhető. A vállalkozás vezetői számára a megvalósított fejlesztés eredménye hosszú távon a vállalkozás versenyképességének növekedésében mutatkozik meg, a későbbiekben pedig ha további új munkavállaló felvételére kerülhetne sor, a jelenlegi keresleti munkaerőpiacon vonzóbb pozícióban lesz a cég az álláskeresők szemszögéből nézve.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:                                                                  12 183 586 Forint.

A projekt fizikai befejezése: 2018.05.31.